Винен туризъм с колело

Безспорен е факта, че сме нация която обича да си пийва. Безспорен е и факта, че България има традиции във винопроизводството, както и че младото поколение ( между 20 -35 години )преоткрива виното и смята, че да пиеш вино е нещо COOL. Днес ще Ви споделя идея, която на мен лично много ми допада и винаги съм искал да реализирам.

Винен туризъм с колело, възможно ли е?

Всички знаем, че през последните две години пътуванията в чужбина бяха силно ограничени, да не кажа, че дори липсваха. Благодарности за това можжем да изкажем на „Ковид“, но ако погледнем от положителната страна това може би е добре. Много хора преоткриха Българското село, пренаредиха си приоритетите и разбраха, че има живото и извън стените на апартамента и големият град.

Бизнес идеята за която ще говорим по-долу може да не Ви направи милионери, но определено ще може да докарвате приличен доход поне 4 месеца в годината. Алкохолът като цяло и по специално виното се свързват с свободното време и е начин да се отърсим от стреса на работното място. Разходките сред природата имат същото предназначение, та защо тогава тези два „стресоубиеца“ да не бъдат съчетани.

Локация подходяща за винен туризъм с колело

В България има много райони с лозови масиви, но един определено се откроява. Именно близките села около Пловдив са мястото, което по някакъв особен начин ми напомня дори на Тоскана. Тук има достатъчно винарни с които можете да си партнирате под една или друга форма ( да водите туристи на обиколка и дегустация във винарната, да купувате вино за вашите пикници с клиенти и тн ). Лозовите масиви се простират до където ви стига погледа и има страхотни места за пикник и почивка.

Изживяването може да бъде наистина страхотно и с образователна цел. Културата на виненият туризъм постепенно се пренесе и в България, като много хора проявяват интерес към начина на приготвяне на вино, историята на самата винарна и съответно дегустация.

Какво Ви е необходимо

Почти няма начинане което да бде стартирано без да се вложи дори и минимална сума пари. Ако искате да изглежда малко по-професионално и наистина да привлечете интерес, смятам, че нещата описани по долу ще са напълно достатъчни.

  • Домейн ( .СОМ струва около 25 лева на година, .BG е около 50 лева на година )
  • Хостинг – също около 50 лева на година
  • Уебсайт – малък, спретнат и функционален уебсайт може да е от порядъка 500-1000 лева
  • 6 Велосипеда – като начало аз лично бих заложи на употребявани колелета. Ако успеете да намерите търговец и от него да купите всичките велосипеди, може би биха Ви стрували около 1800-2000 лева.

Смятам, че това е абслоютно достатъчно. Всеки може сам да прецени, но съм сигурен, че някой хора биха пропуснали уебсайта и биха заложили само на фейсбук страница и акаунт в Instagram. Аз лично не бих пропуснал да си направя уебсайт, просто защото това съдава доверие у хората и изглежда по-професионално.

Как ще печеля от винен туризъм?

Както споменах по-горе има достатъчно винарни и може да се договорите за определена сума срещу всеки заведен турист. Отделно самите туристи ще заплащат за услугата, например: За цял ден трип с наем на колело + пикник с чаша вино и нещо за хапване цена от 70-80 лева би било напълно приемливо.

винен туризъм, пикник

Как да рекламирам такъв тип бизнес?

Рекламата за такъв тип бизнес би била предимно онлайн. Социалните мрежи като Фейсбук и Инстаграм са напълно достатъчни. Тук имам предвид, че е необходимо да имате както ваша страница, така и да бъдете активни в тематични групи.

Уебсайта с добавени текстове също би бил добър източник на „трафик“. При едно бързо търсене в Гугъл открих тези сайтове –  winetours.bg, bike-wine.eu.

Добър вариант за реклама са и сайтовете за безплатни обяви, както и тези за групово пазаруване.

Всеки от нас е уникален и може да пречупи идеята през собствената си призма. Така продукта, който ще създадете ще бъде уникален и ще отразява истинското Ви Аз. Ще се радвам ако споделите мнението си и се заформи дискусия, само по този начин се разждат гениални идеи. 

Ако желаете да споделите ваша история, може да го направите ТУК.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *